2013. augusztus 23., péntek

Preventív lélekfitnesz a támadások előtt

Ezt a bejegyzést segítő szándékkal írom azok számára, akik vállalkozás - különösen online vállalkozás - indítását tervezik. Főleg azoknak érdemes elolvasni, akik lelkileg érzékenyebbek, de a keményebbek se ugorják át!

Amikor elindítod a vállalkozásod, eleinte csak dicséreteket, és pár kedves, építő jellegű kritikát fogsz kapni. Boldog vagy, jól érzed magad, az élet szép. Süt a nap és csicseregnek a madarak. Észre sem veszed, hogy a zöldellő fák mögül csúnya, fekete, villámokat szóró felhő közelít, és egyszer csak megérkezik...

És már itt is van. Igen, megérkezett az első támadás. Erre a tapasztalatok alapján mindenképpen számítanod kell, bármivel is foglalkozol. Nem fogod megúszni, hogy ne kapj támadó leveleket illetve reakciókat a munkásságoddal kapcsolatosan.

Ezek a támadások nagyon rosszul tudnak esni, mert igazságtalanok. Ilyesmikre számíts:

Pénzéhesnek fognak beállítani.

Aki az ilyen levelet írja, nyilván utálja a pénzt, és ha véletlenül mégis hozzájut pár forinthoz, akkor azonnal rohan, és odaadja a sarki koldusnak, igaz? Na persze...Vagy talán inkább az fáj neki, hogy ő maga passzív, improduktív, és nem képes érték előállítására, főleg olyanra, amivel pénzt is lehet keresni. Képtelen rá, vagy egyszerűen csak lusta, és persze irigy. Megoldás: fikázzuk le a tevékenyeket! Rohadjanak el mind, mert pénzéhes szemetek, akik kocsányon lógó, sóvár szemüket mereven a pénztárcádra függesztve, ugrásra készen várják, hogy mikor tudnak végre kifosztani.

A pénzt mindenki szereti, csak van, aki képmutatásból titkolja. De kit akar becsapni ezzel a színjátékkal?
Teréz anya már meghalt!

Amit csinálsz, az lenyúlás.

Tök mindegy, mennyire hasznos és mekkora értéket képvisel a munkád: ha pénzt mersz érte kérni, az lenyúlás. Sőt, mi több! Még a szabadáras (értsd: mindenki annyit fizet, amennyit akar - ergo: akár ingyen is részt vehet rajta) oktatásomra is képes volt azt írni valaki, hogy lehúzom az embereket! Erre már tényleg nincsenek szavak!

Remélem, az ilyen ember a boltban is elküldi a pénztárost a fenébe, amikor pénzt kér a kilós kenyérét meg az akciós felvágottért. Leordítja a trafikos fejét is, amikor ki kell fizetni a cigit. És persze a lottózóban is keményen helyrerakja a nénit, amikor elkéri a kétszáz forintot a tippmixér'.


Nem értesz te semmihez, ezért más emberek lenyúlásából akarod megszedni magad.

Vagyis nehogymá' el akard hitetni, hogy szakember vagy valamiben, vagy értesz valamihez, dehogy értesz te, csak egy senkiházi vagy, aki át akar baltázni mindenkit, mert nem tud magának rendes, tisztességes állást találni.

A fentiekben nincsen semmi túlzás. Ennél csak durvábbakat fogsz kapni, azt garantálom.
Nem számít, hogy segíteni akarsz másokon, sőt: minél inkább segíteni akarsz, annál nagyobbat fognak rúgni beléd.
Ezt nem a keserűség, hanem a realitás mondatja velem.

Mit kell tenned, hogy fel tudd dolgozni?


1. Készülj fel rá!

Ha tudod, hogy mire számíthatsz, és nem ér váratlanul, akkor nem is fog akkora megrázkódtatást okozni.

2. Ne reagálj első dühödben!

Hirtelen természetű vagy? Nekem ne mutasd be :), nálam hirtelenebb természetű ember nincs. De szedd össze magad, és ne reagálj az ilyesmikre azonnal, mert utána úgyis meg fogod bánni.

3. Töröld!

A legjobb dolog, amit tehetsz, ha az ilyen leveleket törlöd, az írójukat pedig eltávolítod a levelezőlistádról, törlöd a Facebook csoportodból, tiltod az oldaladról stb. ami kell.

Aztán pedig szépen ülj le, vedd elő az összegyűjtött vevővéleményeket (ugye Te is gyűjtöd őket? Ha nem, akkor mostantól tedd azt!) és olvasgasd őket...A kedves, dicsérő és elismerő szavaknál semmi sem feledteti el hamarabb azt, hogy mindig vannak és lesznek irigy, droid, megkeseredett emberek, akiknek az a küldetése ezen a világon, hogy másokba beletiporjanak, megpróbálják elrontani az örömüket, a saját csalódottságukat, frusztrációjukat és sikertelenségüket az egész világon akarják levezetni.

Ne hagyd, hogy tönkretegyenek! 
Amit csinálsz, az jó.
Értéket adsz az embereknek.
Azokkal foglalkozz, akik megérdemlik, értük dolgozz! Nem kell megfelelned az egész világnak.

1 megjegyzés:

  1. Kati, köszönjük, igazad van, sajnos mindig vannak gonoszkodók, de az a legfontosabb, amit az utolsó sorokban írtál, hogy amit csinálsz, az jó. És még az a legfontosabb, hogy ezt Te tudod, és valóban segíteni akarsz az embereken. Akik ezt értik és értékelik, azok melletted állnak és idővel egyre többen lesznek hálásak neked. Hajrá, csak így tovább!!!! :)

    VálaszTörlés

Van véleményed? Ne tartsd magadban, oszd meg velem, velünk! KÖSZI :)