2013. május 24., péntek

Google űrlap készítése 2. rész

Az előző részben eljutottunk odáig, hogy készítettünk egy űrlapot, és megnyomtuk az Űrlap elküldése gombot. Innen  folytatjuk.

A gombra kattintva megnyílik egy kis ablak:


Ami innen nekünk érdekes:

Link a megosztáshoz: ezt a linket tudjuk megosztani, illetve küldhetjük e-mailben is az "Űrlap küldése e-mailben" opcióval, vagy megoszthatjuk a közösségi oldalakon - hogy mások is eljussanak a kérdőívünkhöz. De ha honlapra szánjuk, akkor ez annyira nem lényeges, mert akkor úgyis beilleszteni akarjuk majd. 

Ehhez kattintsunk a Beágyazás gombra!

Ekkor kiad egy iframe-kódot, amit a honlapunk, blogunk HTML-kódjába kell majd beilleszteni. 
Itt tudjuk beállítani a szélességet és magasságot is, de mivel ezt úgysem fogjuk tudni, hogy pontosan mekkora kell, ezért érdemesebb szerintem, ha majd  a kódban írjuk át őket. 

Itt van a kecskés űrlap kódja:

<iframe src="https://docs.google.com/forms/d/10Cv6kphGnY7sU0HrR9SH6Xc0a3J89la9fraBaxh1im4/viewform?embedded=true" width="760" height="500" frameborder="0" marginheight="0" marginwidth="0">Betöltés...</iframe>

Láthatjátok benne a magasság (height) és a szélesség (width) nagyságát, amit egyszerűen írjatok át az iframe kódban, hogy megváltozzon.

Száz százalék, hogy muszáj lesz átírni, mert az alapértelmezett űrlap szinte mindenhova túl széles, ezt láthattátok az előző posztban is. A szélesség csökkentésével könnyen orvosolható a probléma.

A másik problem a magasság, ugyanis ha nem állítotok be neki kellő magasságot, akkor gördítősávot rak be oldalra, ami igénytelen és zavaró is. Tehát tessék addig állítgatni a magasságot, amíg el nem tűnik a gördítősáv!

Megjegyzés: a magasság-állítgatás néha jobb, mint egy türelemjáték, mert csak sokadszorra sikerül eltalálni a  megfelelő méretet.

Most lássuk, mi történik akkor, ha valaki kitölti ezt az űrlapot!

Az űrlapunkat a Google Drive-unkban láthatjuk. Érdemes átnevezni valamire (lásd alul: én "kecskemekegtető"-re neveztem át, csak kattints a Cím nélküli űrlap-ra, és írd át, amire akarod), hogy ne keverjük össze, ha már esetleg több is van belőlük. Amikor egy válasz érkezik, akkor azt meg tudjuk tekinteni, külön táblázatban fogja kiadni és szépen sorba rendezi őket. 


Itt látható, hogy már jött 1 válasz a kérdőívre, hát kattintsunk a Válaszok megtekintésére, és tekintsük meg. :)

Új táblázat nyílik, aminek automatikusan nevet ad a Google Drive, Általunkadottnév (válaszok) lesz a neve, és ugyanúgy a Drive-ban lesz benne. 

Egy ilyen táblázatot kapsz, első sorban egymás mellett az űrlap kérdései, alatta lévő sorokban a rá adott válaszok. 1 sor = 1 kitöltő válaszai.



Ha bárki kitölti az űrlapot, az adatok abban a pillanatban megjelennek ebben a táblázatban. Mégis, ha nem szeretnéd egész nap nyitva tartani, vagy ellenőrizgetni a táblázatot, meg lehet csinálni, hogy jöjjön értesítés a mailcímedre, ha változás történt a táblázatban, vagyis valaki kitöltötte az űrlapot.

A válasz táblázatnál Eszközök / Értesítési szabályok:

És itt be tudjuk jelölni a megfelelőt értelemszerűen, és akkor kapunk e-mail értesítőt.

1 megjegyzés:

Van véleményed? Ne tartsd magadban, oszd meg velem, velünk! KÖSZI :)