2013. május 21., kedd

Facebook Like Box létrehozása

Mindenki látott már olyan honlapot, ahol van egy Facebookos "lájkolódoboz", angolul Like Box. Ha eddig nem láttál, hát most látsz, hiszen ezen a blogon is van ilyen. :)

Na de hogy került oda? Nézzük, hogy tudunk az oldalunkra Like Boxot varázsolni!

Fontos: likeboxa csak rendes rajongói Facebook-oldalnak lehet, magánembernek, magánember-formátumú "céges" profilnak NEM!

Honnan lehet megkülönböztetni a kettőt? Nagyon egyszerű:

1. Ha magánemberként regisztráltál, akkor ezt a sima űrlapot töltötted ki. 
2. Ha cégként, akkor pedig rajongói Oldalat hoztál létre. Egyébként Oldalat magánemberként is hozhatsz létre a saját Facebookos profilodon belül, sőt mi több: ha Oldal létrehozására adod a fejed, akkor mindenképpen a privát profilodhoz rendeld hozzá.



Miért is? 

Nekem 2 oldalamat is át kellett költöztetni, mert először külön mailcímmel, a privát profilomtól teljesen függetlenül hoztam létre őket. Így viszont nem tudtam meghívni az ismerőseimet, hogy lájkolják az oldalt! Elég gyéren is érkeztek a lájkok. Hát ezért. :)

Cégként nagyon gagyi dolog privát jellegű profilt létrehozni. Persze így jelölgetheted agyba-főbe az embereket (egy Oldal nem tud jelölni, csak lájkolható), de ez borzasztóan amatőr, ne tedd! Nem is beszélve arról, hogy ez spammelés tulajdonképpen, lájkolni viszont senki sem fog tudni téged.

Na de elég a rizsából, nézzük azt a Like Boxot végre!

Szépen látogasd meg ezt az oldalt: Facebook Developers


Ezt fogod látni:

Ez nem más, mint a Developers Like Boxa, és persze ezt kell úgy átírni, hogy a tiéd legyen belőle.
A Facebook Page URL-hez írd be a saját Facebook oldalad linkjét. Ekkor a jobb oldali kép átváltozik a saját Like Boxoddá, már csak apróbb változtatásokat kell végrehajtani rajta.

A Width (szélesség) és a Height (magasság) változtatható. Hogy mit írj ide be, azt igazából nem lehet pontosan megmondani, hiszen minden attól függ, hogy hova illeszted be, és ott pontosan milyen méretekre lesz szükség. Tehát írj be valamit, és majd utólag a kódban tudsz változtatni ezen az értéken, addig-addig, amíg megfelelő nem lesz a méret.

Ha a Show Faces-ben (Mutasd az arcokat) benne hagyod a pipát, akkor mutatja az oldaladat lájkolók egy részének arcát, ahogy azt a fenti képen is láthatod. Ez jól néz ki, benne szoktam hagyni. Érdemes úgy állítani a magasságot, hogy az alsó arcsort ne vágja ketté, hanem egészben meglegyenek, majd ezt akkor látod, ha már beillesztetted a boxot a honlapodra.

A Color Scheme (színséma)-ból van világos (light) és sötét (dark), szerintem utóbbi elég gagyi, nekem sötét háttér előtt is jobban mutatott a light, ha pedig fehér a honlapháttered, egyértelműen a light a nyerő.
A Show Stream (mutasd a hírfolyamot)-ból én ki szoktam venni a pipát, mert szerintem az összevissza tördelt szöveg iszonyat gagyin néz ki, de hát ízlések és pofonok. 

A Show Bordert hagyd benne (szegély), és a Headert is (fejléc, gyakorlatilag a Keress bennünket a Facebookon felirat).

Kész is van! Most már csak annyi a dolgunk, hogy a Get Code-ra kattintunk, hogy kiadja a kódot. A többféle kód közül válaszd az IFRAME kódot, és ezt illeszd be a honlapodra!

Itt, Blogspoton egy HTML/JavaScript modulba lehet ezt beilleszteni, Wordpressben pedig egy Szöveg widgetbe. 

Utólag is tudod ám módosítani az IFRAME kódot:
(ez egy példa, de mindig így néz ki)

<iframe src="//www.facebook.com/plugins/likebox.php?href=http%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpages%2FKezd%C5%91-V%C3%A1llalkoz%C3%B3-Blog%2F141435126042017&amp;width=200&amp;height=332&amp;show_faces=true&amp;colorscheme=light&amp;stream=false&amp;show_border=true&amp;header=true" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:200px; height:332px;" allowtransparency="true"></iframe>

Példa: szélesség: csak írd át a számot (de vigyázz, 2 helyen kell)
magasság: ugyanígy
színséma: light helyére dark, vagy fordítva
a többinél pl.stream, border stb. a true az engedélyezés, a false a tiltás

A végeredmény egy olyan lájkolódoboz, mint amit itt az oldalon is látsz - és ha eddig nem tetted volna meg, most lájkolj bennünket :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Van véleményed? Ne tartsd magadban, oszd meg velem, velünk! KÖSZI :)