2013. május 18., szombat

Feliratkoztató űrlap létrehozása ListaMesterben


Megosztom veletek, hogyan lehet létrehozni feliratkoztató űrlapot a közkedvelt ListaMester hírlevélküldőben.
Biztos, hogy vannak még más funkciók is, de amit itt leírok, az elég ahhoz, hogy gyorsan készíteni tudj a honlapodra egy megfelelő űrlapot.

Jelen esetben egy hírlevélre feliratkoztató űrlapot fogunk készíteni, de ennek mintájára tudsz készíteni megrendelőlapot is akár. 

Az űrlapkészítés feltétele:

  • legyél beregisztrálva a ListaMesterbe (ki hitte volna :D)
  • és legyen létrehozva legalább egy csoportod!
Jobb lenne több képpel illusztrálva, tudom, de nem akarom, hogy mindenki lássa a "boszorkánykonyhámat". Enélkül is menni fog:

Menj be a Csoportjaimba, és válaszd ki, melyik csoporthoz szeretnéd rendelni az űrlapot! Például ha hírlevélre feliratkoztató űrlapot akarsz készíteni, akkor nyilván ahhoz a csoporthoz fogod hozzárendelni, akik majd a hírlevelet kapni fogják, pl. Hírlevél csoport.
(Példa: nálam már vannak tagjai a hírleveles csoportnak, de eddig másféle űrlap volt fent, most már ListaMesteres lesz és a mostantól feliratkozó tagok is ebbe a csoportba fognak bekerülni.)
A kiválasztott csoportnál tegyél pipát a baloldali kis jelölőnégyzetbe, majd kattints felül jobbra az Űrlapok fülre!

Ezen belül 4 új fület találsz - Általános beállítások, Csoporttagok, Adatmezők, Űrlapok - ebből jelenleg az utóbbi kettő lesz fontos a számunkra.

  • Az Adatmezőkben tudod bővíteni a feliratkozáskor kért adatok számát, mert alapesetben csak a nevet és a mailcímet kéri. Ha még mást is szeretnél emellett, kattints az Új adatmező-re!


Ebbe most nem szeretnék annyira részletesen belemélyedni (legközelebb is legyen miről írni :D) a lényeg, hogy írd be az új mező nevét, és ennyivel több sor lesz az űrlapon.
Pl. Hogyan szólíthatunk?

Találsz még ott egy Űrlap megnézése fület is, ott megtekintheted, hogyan is néz ki az űrlapod.

Nézd meg, az enyém ilyen lett, az oldal alján megtalálod:

  • Akkor most nézzük az Űrlapok fület!
Jó hosszú oldalt találsz itt, ahol mindent beállíthatsz: ha valaki kitölti az űrlapot, akkor milyen szöveg fogadja őt, ha leiratkozik, akkor milyen stb. Haladjunk szépen sorban:

  • Először is találsz egy hosszabb kódot, ez az űrlapod kódja, amit el kell helyezned a honlapodon. Ha elhelyezted, még mindig szerkesztgetheted a kódot a honlapod, blogod szerkesztőjében is, én például ott változtattam betűtípust és méretet, és képet is ott adtam hozzá. Akkor ne csináld ezt, ha használni akarod a közvetlen linket, amit a lap tetején találsz, itt:


Ugyanis ez a link azt mutatja, amit itt, a ListaMester felületén szerkesztesz meg. Ha utólag módosítod a honlapodon, akkor azt nem fogja mutatni. Mondom, engem ez nem érdekel, mert ezt a linket sehol nem fogom megadni, de ha Te esetleg mégis, akkor erre figyelj oda.

  • A rövidebb kód a leiratkoztató form kódja. 
Utána következik a Szövegek rész.

  • A feliratkozási űrlap szövegénél megszerkesztheted azt a szöveget, ami szerepeljen az űrlap előtt. Amint említettem egy bekezdéssel feljebb, ezzel akkor érdemes szórakozni, ha a közvetlen linket is használod. Ha csak beilleszted a formot a honlapodra és ennyi, akkor szerintem kényelmesebb a honlapon szerkeszteni, ezt döntsd el te.
  • Sikeres feliratkozás utáni üzenet: ide írd azt az üzenetet, amit kap a delikvens, ha sikeresen feliratkozott. Alapértelmezett szöveg a Sikeres feliratkozás!, de ez eléggé gyér, bővítsd ki valamivel, pl. Gratulálunk, sikeresen feliratkoztál, hamarosan érkezik az e-mail a letöltési adatokkal. (Ehhez viszont hírlevélsorozat beállítása fog kelleni, erről egy másik alkalommal lesz majd szó.)
Van egy másik lehetőség is, az, hogy nem ez a szöveg jelenik meg, hanem egyből átirányít egy másik oldalra. Én is ezt alkalmazom: ha valaki feliratkozik, akkor egyből odakerül a honlapomnak egy olyan oldalára, ahol szerepel az e-book letöltési linkje és egyéb információk. 
Ilyenkor a céloldal linkjét kell beírni ide:

Sikeres feliratkozás után ugrás a következő weblapra:


Aztán jön a többi:

Üzenet ha másodszor akarnak feliratkozni ugyanazzal az email címmel:
- ennél maradhat a szöveg

Leiratkozási űrlap szövege

Ezt a szöveget érdemes megváltoztatni valami másra, ami elveszi a delikvens kedvét a  leiratkozástól. Pl. "Nem szeretnék ingyen több hasznos információt és jó ötletet kapni." 
(copyright: Gazdagmami :D) Kinek van kedve ezek után leiratkozni? :)

Leiratkozás utáni üzenet 

Itt szoktak trükközni az "iratkozz vissza mégis, ha csak véletlenül nyomtad meg" és egyebekkel, erre most nem térnék ki bővebben.

Üzenet hibás leiratkozási kísérlet esetén:

Ide is írhatsz valami vicces szöveget, pl. Biztos vagy te abban, hogy le akarsz iratkozni? :)

Feliratkozási gomb felirata:

Ezt okvetlenül írd át valami másra! Pl. Kérem! Ide vele! Letöltöm! Feliratkozok! stb. Értelemszerűen a többit is változtasd meg, ha akarod.

A meghívó űrlappal most nem foglalkozok, de ezt is át tudod írni értelemszerűen.

Végül a Külalak beállítása -nál meg tudod változtatni az űrlap színét, vagy választhatsz saját CSS stílust - ha ezt állítod be, szerkesztgetheted a kódot, persze csak akkor érdemes, ha értesz hozzá valamennyire. 

Ha valami nem volt teljesen érthető, nyugodtan kérdezz!

1 megjegyzés:

  1. Szia Kati!
    Én most teszem az első lépéseket a Listamesterrel. Megírtam egy hírlevélsorozatot, de nem jövök rá, hogy tudom alulra beilleszteni a sales oldalam linkjét. Tudsz segíteni?

    Köszönöm:
    Sólyom Ági
    www.parharmonia.hu

    VálaszTörlés

Van véleményed? Ne tartsd magadban, oszd meg velem, velünk! KÖSZI :)