2013. április 27., szombat

Adwords tippek for free

Ha online vállalkozásba kezdesz, akkor a Google Adwords használata oly természetes, mint hogy a nappal után éjszaka következik. Kinek jutna eszébe elkerülni ezt a hirdetési módot? 
Ugyanakkor, belekóstolva ebbe a hirdetési formába, nem tart túl sokáig rájönni, hogy ez egy külön tudományág, sőt, urambocsá', szinte már művészet!

A művészi tökélytől még fényévekre vagyok, de van itt egy pár hasznos infó, amit megosztok a nagyérdeművel, szerintem okvetlenül olvasd el, mielőtt Adwords hirdetések készítésére adod a fejed:

Ne várj csodát!

Azt hinné az ember, hogy feladja a hirdetést és máris dől a lé, dőlnek a jelentkezők. Hát ez sajnos nem így van. Ha nincs pénzed profi segítségre, hanem saját magad szerencsétlenkedsz, akkor főleg nem. Mert egyrészt szükségeltetik hozzá némi logika és józan paraszti ész, de ez még sajnos édeskevés! 

Használj kupont!

Akár sok pénzed van, akár kevés, vétek lenne kihagyni ezt a lehetőséget: a kezdő Adwords-használók 15.000 Ft értékű kupont kapnak! Nem csalás, nem ámítás. 5000 Ft-ot kell befizetned, illetve elköltened, és jóváírnak 15.000 Ft-ot az Adwords számládon! 
Mindenképpen itt kezdd: http://www.google.hu/adwords/coupons/

  • Írd be az e-mail címedet, és elküldik neked a kuponkódot, amit a regisztráció közben (amikor Adwords fiókot nyitsz) be is tudsz írni a megfelelő helyre. De ha ezt elmulasztod, akkor sincs semmi gond, mert később is meg lehet adni.
  • Ha megnyitottad az Adwords fiókodat, térképezd fel a kezelőfelületet, hogy legalább nagyjából tudd, mi hol van.
  • Töltsd fel az egyenlegedet 5000 Ft-tal! Természetesen többel is lehet, de ennyi mindenképpen kell rá. A kártyás fizetést ajánlom, mert az szinte azonnal rákerül az egyenlegedre (nem abban a másodpercben, de maximum félóra) míg az utalás eltart pár napig. 
  • A befizetett összeg egy idő után megjelenik az egyenlegeden. Ha beírtad a kuponkódot, ne csodálkozz, hogy miért nem kaptad még meg a 15.000 Ft jóváírást. Nem is fogod rögtön, csak akkor, ha elköltötted ezt az 5000 Ft-ot. Akkor sem biztos, hogy azonnal megjelenik, nekem vagy egy napig állt 5 Ft-on az egyenlegem, akkor aztán jóváíródott rajta a 15.000 Ft.
Hívd az ügyfélszolgálatot!

Mielőtt nekiállnál hirdetéseket feladni, mindenképpen hívd fel az ügyfélszolgálatot! Ingyenes számon lehet őket hívni, és az első lépéstől az utolsóig mindenben segítenek, nagyon kedvesek, alaposak és segítőkészek! Hangsúlyozom, hogy azelőtt hívd fel őket, mielőtt nekiállnál a hirdetések feladásának, mert ez a pár ezer forint sajnos pillanatok alatt elúszik, és nem mindegy, hogy van eredménye vagy csak kútba dobott pénz! Lehet, hogy egy aprócska, banális hiba miatt lenne rossz az eredmény, amire ők viszont azonnal felhívják a figyelmedet! Mivel a szám, amit hívsz, ingyenes, teljesen mindegy, mennyit beszélsz. Nekem háromnegyed órán keresztül magyarázott a hölgy az első alkalommal. 

Pár hasznos tipp

Ugyan nem vagyok szakértő a témában, de kaptam pár hasznos tippet, ami nektek is hasznotokra lehet.


A kulcsszó legyen összhangban a hirdetéssel!

Amikor kulcsszavakat kellett választani, előfordult, hogy az adott kulcsszóra egyáltalán nem "rímelő" hirdetést adtam fel, ami sajnos rontja a konverziót! Miért is? Íme egy példa:
Ha az "önéletrajz" szóra jeleníti meg a rendszer a hirdetésemet, amely kellően homályosan van megfogalmazva ahhoz, hogy ne tudják, pontosan miről van szó benne :), akkor lehet, hogy többen kattintanak rá, viszont azonnal tovább is állnak. Mert aki csak le akar tölteni például egy mintaönéletrajzot, és ezért keres a Google-val, az rögtön továbbáll, ha az oldalamra tévedve azt látja, hogy itt ilyesmi nincs. Tehát ha a hirdetésben szerepel az, hogy ez itt biz egy online tanfolyam, akkor lehet, hogy nem kattintanak rá annyian, de aki igen, azt legalább valamilyen szinten érdekelni fogja a dolog. 
Tehát ne fogalmazzunk homályosan, és legyen releváns a hirdetés.

Felejtsük el a felkiáltójeleket!

Az egyik hirdetésemet nem akarták elfogadni, mint kiderült: azért, mert belepakoltam 2 db felkiáltójelet. Mint megtudtam, csak egyet szabad!

Ne keverjük a szezont a fazonnal!

Az Adwordsben új fogalmakkal, kategóriákkal fogsz megismerkedni. Az egyik ilyen a Kampányok, ezen belül is a Hirdetéscsoportok és a Hirdetések.
Fontos, hogy ha ugyanazt a dolgot (esetemben például a tanfolyamot) akarom reklámozni és ehhez többféle hirdetést készítek, akkor nem szabad minden egyes hirdetést külön Hirdetéscsoportba rakni, hiszen ezáltal a hirdetések egymás konkurenciáivá válnak! Hanem egy hirdetéscsoporton belül kell több hirdetést feladni.
Hirdetéscsoportok akkor kellenek, ha többféle dolgot reklámozunk: például az 1. hirdetéscsoport a tanfolyamot, a 2. a hírlevélre való feliratkozást promotálja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Van véleményed? Ne tartsd magadban, oszd meg velem, velünk! KÖSZI :)